Ghid montaj cărămidă aparentă și 5 reguli de bază pentru a face montajul perfect

Montaj cărămidă aparentă

Plăcile de cărămidă aparentă sunt o modalitate excelentă de a adăuga aspectul și senzația specifice unui perete de cărămidă autentic. Dacă urmezi niște instrucțiuni de bază sau dacă apelezi la competențele unui specialist în domeniu, vei putea face asta cu ușurință. Fie că vrei să le montezi tu singur, sau vrei să implici un instalator certificat, trebuie să te asiguri că acestea sunt fixate corect. Expertiza unui specialist te poate ajuta să transformi un perete în moduri inovatoare, pe care poate nu le aveai în vedere până acum.

Prin ce se remarcă plăcile de cărămidă aparentă

Cărămizile aparente sunt un element ideal de design pentru artizanii de bricolaj și constructorii de case, deoarece se instalează rapid și ușor, sunt rezistente și durabile, fiind disponibile în numeroase variante de texturi și culori. Pe lângă aspectul estetic, cărămizile aparente oferă o izolare termică superioară, eficientizând costurile la încălzire, menținând o temperatură constantă în interiorul clădirilor.

Popularitatea lor se datorează și numeroaselor posibilități de aplicare a acestora, pentru că poți acoperi aproape orice suprafață expusă cu ele. Prețul acestora este mai accesibil decât în cazul placajului din piatră naturală sau marmură, fără să necesite întreținere suplimentară, precum se întâmplă în cazul acoperirilor din tablă sau lemn.

În plus, cărămizile aparente reproduc modelele și formele unei suprafețe de cărămidă de zidărie, fiind mai înguste decât cărămizile obișnuite (pentru că acestea sunt tăiate înainte să fie arse în cuptorul special). De altfel, cărămizile aparente sacrifică integritatea structurală a celei clasice în favoarea instalării ușoare și a dimensiunilor care economisesc spațiu.

Pe de altă parte, acestea sunt disponibile în diferite modele, în funcție de suprafețele pe care le vei integra. De exemplu, cărămizile netede sunt potrivite pentru bucătărie sau baie, acestea fiind zone mai predispuse la murdărie, praf și grăsime decât altele, deci este nevoie să poată fi curățate ușor. Pe de altă parte, indiferent de spațiul în care sunt incluse, cărămizile aparente nu vor colecta așa de rapid praful și murdăria, precum se întâmplă în cazul celor de cărămidă brută.

Pașii pentru un montaj cărămidă aparentă făcut corect

1. Pregătirea suprafeței – Pentru o așezare eficientă a plăcilor de cărămidă decorativă, ar trebui să începi această operațiune prin curățarea, nivelarea și, de preferat, amorsarea suprafeței peretelui. Este important să nu nivelezi pereții cu un adeziv. În plus, pentru a estima corect câte cărămizi vor fi necesare pentru lucrare, este recomandat să cumperi cu aproximativ 10% mai mult material, pentru a acoperi necesarul în cazul pierderilor neprevăzute din timpul lucrului. Apoi, ar trebui să marchezi traseul, folosind chiar o sfoară pentru a trasa linii drepte pe perete, în funcție de care să te ghidezi în timpul montajului.

2. Aplicarea mortarului – Amestecă mortarul conform instrucțiunilor de pe ambalaj, aplicându-l pe perete folosind o gletieră specială, astfel încât să obții o grosime de aproximativ 1 centimetru. Acesta trebuie să fie potrivit tipului de substrat pe care urmează să fie utilizat.

3. Montarea și fixarea cărămizilor – Este important să începi montarea cărămizilor de la baza peretelui, din partea de jos a colțurilor sau din cele mai vizibile puncte, astfel încât să obții o linie dreaptă. În felul ăsta, te vei asigura că fiecare placă este plasată optim față de cele din jurul său, cu grijă, pentru a evita realizarea de rosturi suplimentare în zone deosebit de vizibile. Verifică regulat planeitatea acestora cu ajutorul unei nivele și corectează poziția cărămizilor dacă este necesar. Mai apoi, utilizează un ciocan de cauciuc pentru a le fixa în poziție (după ce ai montat fiecare rând de cărămizi). Asigură-te că plăcile sunt bine fixate, însă nu le aplica lovituri puternice, pentru a nu le strica.

4. Pregătirea pentru rostuire – Va fi nevoie să ajustezi spațiile dintre cărămizi, umplându-le cu mortar și nivelându-le cu ajutorul unei spatule pentru mortar. Mai apoi, curăță excesul de mortar de pe cărămizi în mod continuu, folosind o perie umedă sau un burete curat umezit. Evită însă folosirea apei în exces pe chitul proaspăt. După ce mortarul este complet uscat, poți tăia cu un cutter de cărămidă sau un fierăstrău plăcile care depășesc marginile peretelui. În orice caz, după întărirea inițială, îmbinarea poate fi netezită ușor cu un chit de cuțit sau cu degetul, purtând mănuși de protecție.

5. Aplicarea chitului – După ce ai finalizat montajul cărămizilor, aplică un chit pentru umple golurile și rosturile dintre cărămizi. Excesul de material trebuie îndepărtat de pe suprafața plăcilor în mod continuu folosind un burete curat, ușor umezit. Nu folosi prea multă apă pe chitul proaspăt. 

La Ecofort vei găsi o gamă variată de soluții de cărămidă aparentă, în funcție de preferințele tale, dar și o consultanță atentă, oferită de profesioniști dedicați meseriei lor. Pentru cel mai bun rezultat, respectă aceste reguli importante, iar în cazul în care ai nelămuriri, poți descărca documentația tehnică și ghidurile de instalare sau să contactezi echipa Ecofort pentru a-ți răspunde la orice întrebare legată de montaj.