Ce este fațada ventilată?

Ce este fațada ventilată

Fațadele ventilate reprezintă unele dintre cele mai apreciate sisteme din domeniul construcțiilor și renovărilor, fiind soluții de izolare termică și fonică ce îmbină cu succes rezistența și aspectul plăcut.

O fațadă ventilată este un element constructiv de termoizolație completă ce se fixează la o anumită distanță față de peretele clădirii. În majoritatea cazurilor este compusă dintr-o structură metalică, ce oferă fixare și rigidizare în cazul solicitărilor externe (vânt, ploaie, radiații solare), urmată apoi de straturi de izolare (vată minerală), folie antivânt și un material final de placare. Toate asigură o rezistență multiplă în cazul factorilor de mediu sau mecanici. Astfel fațadele ventilate asigură o protecție ridicată, dar și întreținere facilă și montaj rapid.

Un alt avantaj al faţadelor ventilate, şi cel mai important, care le diferenţiază de celelalte metode de termoizolație ale faţadelor, este faptul că se realizează o ventilaţie naturală a pereţilor datorită faptului că formează o zonă bine izolată termic în structură, ce nu permite apariţia condensului (care cauzează mucegaiul).

Faţada ventilată poate avea şi foarte bune proprietăţi de izolare fonică, undele sonore sunt reflectate în mare parte de placajul faţadei și absorbite de stratul termoizolator. Acest sistem poate avea şi o rezistenţă bună la incendiu, însă aceste proprietăţi sunt în strânsă legătură cu tipul componentelor din sistemul de fixare, al tipului de material izolant dar şi de tratamentele aplicate materialului de placare.

Mulţi arhitecţi integrează faţadele ventilate în proiectele lor şi din motive estetice, pentru ca acestea sunt foarte uşor de personalizat datorită varietăţii mari de materiale cu care pot fi placate. Se pot finisa cu plăci de fibrociment, cu diverse texturi şi culori, placi HPL, plăci pe bază de celuloză, panouri aluminiu compozit natural bond, placi cu textură lemn sau piatră naturală etc.

Faţadele ventilate au schimbat modul în care arată şi se proiectează sediile multor firme, clădirile de birouri şi sediile multor instituţii, datorită ventilării naturale eficiente, proprietăţilor termoizolante dar şi datorită aspectului interesant, modern şi uşor de personalizat, iar în ultimii ani, acest sistem începe să apară tot mai des şi în designul ansamblurilor rezidenţiale.