Versatilitatea panourilor HPL pentru spații interioare - HPL interior, soluția magică

Panouri HPL interior

Ești curios cum ai putea să folosești panourile HPL la interior, pentru decorarea unei case ori a unei clădiri, indiferent de destinația ei? Pentru un design durabil, rezistent și care se poate plia pe orice tip de preferințe datorită versatilității lor, le poți utiliza cu încredere. Vei fi surprins să vezi că cel mai greu pas de făcut în acest sens este alegerea variantei care ți se potrivește, având în vedere numărul de moduri în care le poți aplica. În acest articol vei afla mai multe despre beneficiile utilizării HPL-urilor, dar și despre cum pot fi acestea folosite la interior.

Dacă încă nu știi cu exactitate ce sunt panourile HPL – high pressure laminate, află că acestea sunt niște panouri realizate din hârtie Kraft impregnată cu rășini fenolice, supuse căldurii și presiunii. Acestora li se aplică un strat decorativ cu polimer sintetic, care va permite foilor să fie disponibile în numeroase opțiuni de culoare și textură, oferind o rezistență si durabilitate extrem de ridicată. Acestea din urmă sunt unele dintre motivele pentru care HPL-urile sunt utilizate cu preponderență în fațade, dar sunt din ce în ce mai des folosite și pentru placarea pereților interiori, pentru pereți despărțitori și dulapuri, mobilier și chiar și pentru alte suprafețe orizontale.

Utilizări ale panourilor HPL interior

Așa cum am stabilit anterior, versatilitatea și rezistența sunt cele mai mari potențiale ale panourilor. Pentru că acestea sunt disponibile pe o gamă largă de suprafețe, de un luciu ridicat, până la mat, materialul poate fi prelucrat și tăiat cu ușurință, dar și gravat sau perforat, pentru a fi personalizat după bunul plac. În plus, tehnologia a evoluat în așa fel, încât, varietatea de tratamente premium pot obține imitații după instalații mai costisitoare, precum sunt cele din piatră, de exemplu. Așadar, acestea sunt ideale pentru orice tip de condiție arhitecturală, iar când vorbim despre aplicațiile lor la interior, utilizarea acestora este larg răspândită în spații cu destinații diverse. 

Ușor de curățat și dezinfectat, neporoase și rezistente la trafic intens și la zgârieturi, acestea sunt des întâlnite în spații precum spitale, restaurante, hoteluri, clinici, școli și multe altele. În plus, pentru că nu sunt poroase și se dezinfectează rapid, ele nu încurajează dezvoltarea agenților patogeni, aspect deosebit de important în asemenea spații. Rezistența la umiditate se remarcă în aceste contexte, fiind un avantaj major faptul că acestea nu pot fi pătrunse de lichide și nu se pot deteriora. De asemenea, panourile HPL sunt sigure din punct de vedere fiziologic pentru oameni sau animale, fiind aprobate pentru utilizare în contact cu alimentele. 

HPL-urile fi folosite cu succes pentru placarea pereților, ca lambriuri, mai ales dacă un client dorește să evoce un aer primitor, inovație și inspirație pentru oricine ia contact pentru prima dată cu spațiul creat.

De exemplu, în spații educative precum muzeele, panourile HPL imprimate cu modele exclusive pot fi folosite cu succes, pentru că sunt durabile și se întrețin ușor. În aceeași notă, cu ajutorul lor se pot crea experiențe inedite pentru vizitatori, prin replicarea caracteristicilor diferitelor obiective din interiorul muzeului, cu ușurință și exactitate. 

Pe de altă parte, vestiarele construite cu panouri din rășină fenolică oferă toată durabilitatea necesară pentru a rezista rigorilor utilizării regulate. Fie într-o școală, sală de sport, companie sau clinică, dulapurile din oferă o modalitate sigură și simplă de a oferi oamenilor o experiență favorabilă la utilizare intensă. Altfel, acestea pot fi folosite și în crearea unor despărțitoare pentru baie. Acestea sunt rezistente la umiditate, impact, zgârieturi ori vopseluri de tip graffiti.

Datorită rezistenței la impact, la umezeală și la razele UV și căldură, HPL-urile sunt ideale și pe post de podele, dar și pentru mobilierul de interior blaturi de masă și de lucru, putând fi plasate în orice fel de spații de trafic zilnic intens, supuse la contactul cu diferite substanțe, lichide și agenți de curățare.  

Pe de altă parte, panourile HPL se pot folosi și în locuințele oamenilor, înlocuind în moduri creative materialele clasice de placare a pereților, fiind chiar integrate la interior ca obiecte de mobilier la care nici nu te-ai fi gândit. În camera de zi poți folosi panouri HPL interior pentru a crea o atmosferă confortabilă, folosindu-le în placarea pereților, alegând modele care să aducă aminte de lemn ori de piatră naturală. În bucătărie, indiferent că le folosești pentru pereți sau în configurarea dulapurilor, a blatului ori a mesei, panourile HPL interior vor da acestui spațiu un aspect curat, îngrijit și chiar sofisticat. Chiar și în dormitor, pentru tăblia patului, mobilier sau obiecte de iluminat, poți obține un design cu personalitate.

Prin urmare, pentru flexibilitatea în design pe care o dovedesc – gama largă de grosimi, variații de mărimi, texturi și culori și chiar posibilitatea de a fi imprimate digital cu imagini sau modele personalizate, arhitecții și designerii de interior au ocazia să inoveze și să creeze spații inedite. Imaginile create sunt precise, clare și optim dimensionate. După ce ai făcut research și ți-ai dat seama ce îți dorești, poți alege cu încredere panourile HPL pentru a maximiza beneficiile și aplicațiile acestora în casa ta.

Multiplele posibilități de utilizare vor face ca panourile HPL să se combine armonios cu aspectul general al oricărui mediu – întrunind perfect cerințele de proiectare, combinând rezistența și ușurința instalării și întreținerii. Ecofort îți poate fi un partener de încredere în alegerea celor mai bune materiale pentru proiectele de design interior ce au în vedere utilizarea plăcilor HPL.

Panourile HPL Fundermax® sunt acum disponibile în gama Ecofort