Plăci Betopan - versatilitatea și utilitatea lor în domeniul construcțiilor

Plăci Betopan - versatilitatea și utilitatea lor în domeniul construcțiilor

Pentru mulți ingineri constructori plăcile Betopan nu mai sunt o noutate, dar cu siguranță reprezintă un material foarte versatil, ușor de integrat în construcții, atât la interior, cât și la exterior. Fiind produse dintr-un amestec de ciment, apă și așchii de lemn, acestea sunt cunoscute și sub numele de plăci aglomerate din fibrociment și sunt utilizate ca învelitoare pentru pereți interiori și exteriori, pardoseli, tavane și acoperișuri, precum și pentru finisarea exterioară a clădirilor.

Plăci Betopan - caracteristicile și utilizările în construcții

Tocmai datorită proprietăților lor aparte – rezistența la apă, foc, coroziune și putrezire constructorii utilizează cu succes plăci Betopan, dar și pentru că sunt ușoare, ușor de manevrat și de instalat, aspect ce le face o opțiune populară pentru clădirile rezidențiale și comerciale. Plăci Betopan se folosesc adesea în combinație cu alte materiale de construcție, cum ar fi structurile metalice, plăcile termoizolante, tencuielile și vopselele (sau polistiren/vată minerală și tencuială decorativă sau tapet pentru finisare) pentru a crea o construcție completă, solidă, durabilă și funcțională.

Plăcile de ciment sunt presate și uscate, folosind așchii de lemn special realizate din bușteni de lemn de pin, preimpregnate pentru armare. Se folosesc două dimensiuni de așchii de lemn, mai fine la părțile exterioare și mai mari în interiorul plăcii. Acestea sunt tratate cu aditivi hidratanți, care ajută la o mai bună aderență cu cimentul și reduc absorbția de apă, astfel încât plăcile nu se vor umfla și nici dezintegra. Prin urmare, plăci Betopan vor fi utilizate acolo unde este nevoie de un material care nu se descompune din cauza umezelii, este rezistent la insecte și mucegai. Pe de altă parte, ele vor fi ideale pentru armarea structurilor de protecție împotriva incendiului, tavanelor, precum și în acoperirea structurilor portante metalice.

Deși utilizările plăcilor Betopan nu impun anumite reguli sau limitări, printre aplicările cunoscute ale acestora mai menționăm și înălțarea pardoselilor ca strat suport pentru faianță, podele, șarpantă la acoperișuri, pereții puțului liftului, precum și în elaborarea sistemelor de încălzire prin pardoseală, ori ca strat suport în spații umede, cofraje pierdute pentru podele și pereți din beton și multe altele.

Plăci Betopan - versatilitatea și utilitatea lor în domeniul construcțiilor

Plăci Betopan în construcțiile de tip container

Când vine vorba despre plăci Betopan, acestea sunt des utilizate și pentru clădiri ușoare prefabricate din oțel în: crearea pereți exteriori și despărțitori, acoperișuri, tavane de exterior, intradosuri și pazii, garduri și ziduri de delimitare. Acestea se pot utiliza inclusiv în cazul construcțiilor pe structură de containere, ca strat suport pentru pardoseli, acolo unde greutatea și presiunea pot fi un factor important de luat în considerare. Practic, în acest tip de construcții e nevoie de materiale ușoare și facil de manevrat, fără efort și fără a adăuga un exces de greutate la structura containerului.

Pe de altă parte, clădirile realizate cu plăci Betopan se ridică foarte repede, fiind utilizate pe scară largă în fabricarea și ridicarea taberelor prefabricate de șantier. De obicei, sistemele care alcătuiesc containerele sunt formate din câte două plăci de tip perete, fixate împreună cu izolație termică din polistiren sau vată minerală și acoperite cu un cadru ușor din oțel galvanizat. Sistemul de panouri Betopan este una dintre cele mai practice și rapide modalități de a construi tabere de lucru, cămine, clădiri de birouri, unități de WC și duș, clădiri sociale și publice și multe alte clădiri din containere cu diferite destinații.

Practic, clădirile modulare din plăci Betopan sunt potrivite pentru diverse nevoi, la prețuri accesibile. Acestea au pereți din panouri sandwich din fibrociment – o placă armată cu fibre de celuloză și pe bază de ciment, care poate fi utilizată în toate tipurile de acoperiri de suprafață interioare și exterioare cu o caracteristică de neinflamabilitate clasa A1. Procesul de instalare a unei clădiri din fibrociment este mult mai simplu și mai rapid decât sistemul convențional de construcție, motiv pentru care deseori oamenii optează pentru acest tip de construcție. De obicei, un software de arhitectură poate fi utilizat pentru a proiecta redarea virtuală a clădirilor modulare. Mai apoi, componentele clădirii sunt trimise pe șantier, iar structura este pur și simplu asamblată la fața locului. După instalarea unui cadru orizontal, de grilă de oțel pentru o structură de perete, pe care plăcile de fibrociment sunt fixate de canelură cu șuruburi cu auto-fixare. Un proces similar este urmat și pentru pereții despărțitori, podelele de mezanin, uși, băi, placări de pereți și tavane. Aceste plăci din Betopan sunt vopsite cu grund de contact sau acril pe bază de apă, rezultând un sistem extrem de popular și rentabil, care este atât durabil, cât și accesibil.

Rezistente la compresiune și forfecare, la apă și umiditate, la foc și la ciuperci ori insecte care pot ataca lemnul, sunt ideale pentru a crea medii sigure, sănătoase și ecologice (întrucât Betopanul este inodor, nu eliberează gaze toxice).

Ecofort este furnizor de plăci subțiri de Betopan ideale pentru lucrări la interior ce necesită rezistență mecanică, la umiditate și la foc, dar și de plăci Betopan groase, ideale pentru construcțiile pe structură de container.

Panourile HPL Fundermax® sunt acum disponibile în gama Ecofort