Cum se montează o fațadă cu cărămidă aparentă?
Cărămida aparentă este un material de construcţii folosit pentru placările verticale de interior şi exterior. Este un material prietenos cu mediul, durabil şi rezistent, care înfrumusețează faţadele asemenea cărămizilor tradiţionale, dar la un cost mult mai bun faţă de acestea.
Pe lângă funcţia estetică de a înfrumuseţa faţada, cărămida aparentă are şi rol de protecţie – absorbția scăzută de apă a cărămizilor previne instalarea prafului sau a mizeriei. De asemenea, cărămida aparentă are rezistență completă la foc, la îngheţ, precum şi la spori, alge şi muşchi, care pot declanşa alergii. Pe lângă toate acestea, cărămida aparentă asigură şi o izolaţie fonică excelentă a peretelui. Astfel, te bucuri de o faţadă elegantă şi durabilă mulţi ani, fără să necesite întreţinere sau reparaţii.
Aşa cum menţionam la început, cărămida aparentă este folosită şi în interior, în scop estetic pentru pereţi, îmbrăcarea şemineului sau arcade. Cărămida aparentă poate crea un ambient prietenos şi plin de căldură, ce scoate din anonimat proiectul tău.
Spre deosebire de cărămida tradițională, cărămizile aparente se montează foarte uşor, scurtând astfel timpul de execuţie al proiectului tău. Totuşi, trebuie să se ţină cont de câteva detalii pentru a beneficia de o faţadă rezistentă timp îndelungat:
- Cărămizile aparente se aplică pe suprafețe solide, plane, curate, fără impurități.
- Cărămizile aparente se pot aplica direct pe suprafeţe plane din beton sau pe peretele tencuit cu mortar de ciment şi pe sistemele termoizolante.
- Suprafețele cu rezistență trebuie curăţate şi stabilizate pentru a fi placate.
- Cărămizile aparente nu se aplică direct pe suprafeţe cu aderență slabă cum ar fi faţadele vopsite.
Montajul cărămizilor aparente
1. Pentru placarea suprafeţelor cu cărămizi aparente se foloseşte adeziv flexibil ce va fi întins într-un strat subţire, pe suprafaţa de placat, cu o gletieră cu dinţi.
2. Cărămida aparentă se fixează prin presare. În urma fixării nu trebuie să mai rămână bule de aer în masa adezivului. Pentru a obţine rosturi uniforme se vor fixa câţiva stâlpi din loc în loc şi la colţuri. La capăt de rând şi la marginea deschiderilor se va evita folosirea bucăţilor mici. Se recomandă folosirea elementelor de colţ.
3. După ce cărămida aparentă s-a uscat, începe rostuirea. În cazul în care chitul ajunge pe suprafaţa plăcilor de cărămidă aparentă, acesta se va îndepărta uşor cu o perie. Adezivii nu sunt proiectați să reziste la umezeală, îngheţ-dezgheţ şi temperaturi mari, iar rosturile le oferă protecţie. Rosturile au şi rol estetic. Aspectul rugos a rostului din mortar contribuie la asemănarea cu un zid de cărămidă.
Rezistența şi durabilitatea placărilor cu cărămidă aparentă depinde foarte mult de respectarea paşilor de montaj şi de matarialele adezive folosite. Dacă lucrarea este executată cu atenţie şi se respectă etapele placării, durata de viaţă a cărămizilor aparente este foarte mare.
Suprafaţa cărămizilor aparente este compactă şi astfel murdăria nu aderă la suprafaţă. De asemenea, datorită absorbției reduse de apă, rezistența la îngheţ-dezgheţ este nelimitată. De aceea, nu e necesară protejarea cu ulei, acestea favorizând după aplicare depunerea murdăriei. Totuşi, în oraşe foarte poluate, se pot folosi, pentru protejarea pervazelor şi elementelor ornamentale, soluţii hidrofuge care nu permit depunerea impurităților şi ajuta la curăţarea mai uşoară a murdăriei din poluare
Un răspuns