De ce să alegi plăci HPL exterior?

Plăci construcții HPL pentru fațadă ventilată, plăci HPL exterior

Plăcile de construcţii HPL au pătruns şi pe piaţa construcţiilor din România datorită uşurinţei cu care se montează acestea, dar şi pentru faptul că sigură o rezistență sporită şi o durată de viaţă îndelungată. Dar, înainte de a prezenta argumentele pentru care trebuie să-ţi îndrepţi atenţia către aceste materiale de construcții, trebuie să înțelegem cum sunt produse aceste plăci şi ce anume le conferă rezistență.

Plăcile HPL sunt foi stratificate de material celulozic-fibros (hârtie kraft) impregnate cu rășini termorigide și laminate, îmbinate între ele prin presare la presiune înaltă. Procesul, definit ca aplicarea simultană a căldurii (≥120ºC) și a unei presiuni specifice ridicate (≥5 MPa), are ca rezultat topirea și ulterior întărirea rășinilor termorigide în vederea obținerii unui material omogen, neporos (≥ 1,35 g/cm³) cu diverse finisaje de suprafață.

Datorită acestui proces de prelucrare, plăcile HPL sunt rezistente la condiţii grele de mediu, cum ar fi: poluare, mediu salin, vânturi cu nisip, grindină, expunere intensă la soare, variaţii bruşte de umiditate, şocuri termice etc. De aceea, acestea sunt recomandate pentru placarea faţadelor, pentru parapeţi la balcoane sau scări exterioare. Ele se folosesc cu success şi la placări de pereţi şi stâlpi în spaţii cu trafic intens – pasaje pietonale, gări, aerogări, stații de metrou, centre comerciale etc.

Stratul de la suprafaţă are un rol dublu şi anume de protecţie împotriva radiaţiilor UV, dar şi rol estetic, deoarece plăcile HPL vin cu o varietate de modele ce imită foarte bine piatra, lemnul, betonul sau alte materiale, fiind potrivite în construcţia oricărei clădiri, fie că vorbim de spaţiu de birouri sau zone rezidenţiale.

Plăcile de construcţii HPL nu permit zgârierea, pătarea sau decolorarea plăcilor, ceea ce înseamnă o durată de viaţă îndelungată, păstrând forma şi culoarea mulţi ani. Mai mult, aceste plăci de construcţii sunt eco-friendly deoarece nu conţin metale grele, materiale toxice sau azbest. Plăcile sunt inerte din punct de vedere bacterian, rezultând un produs ecologic care nu afectează mediul înconjurător.

De ce să alegi plăci de HPL, plăci HPL exterior

Un alt avantaj al plăcilor de construcții HPL este acela că sunt ușor de prelucrat, tăiat, dimensionat sau găurit, ceea ce înseamnă o economie de bani şi de timp. În timpul transportului, acestea se deteriorează foarte greu, iar în cazul nefericit în care totuși se deformează o placă, aceasta poate fi îndreptată cu o unealtă simplă.

Plăcile HPL sunt certificate şi se încadrează în cele mai bune clase de protecție la foc din categoria materialelor organice – respectiv clasele B1 şi B2. Materialul își păstrează forma timp îndelungat, acesta nu se desface în aşchii, nu se topeşte şi nu-şi modifică proprietățile până la temperaturi înalte (peste 80 C).

Dacă şi tu vrei să te bucuri de materiale rezistente şi durabile pentru proiectul tău atunci plăcile de exterior HPL sunt soluţia ideală. Cu o gamă foarte diversificată de modele şi culori disponibile, plăcile HPL îşi găsesc cu uşurinţă întrebuințarea, iar caracteristicile acestora le ridică în topul preferințelor multor arhitecți europeni.