Fațada ventilată – întrebări frecvente
General
1. Ce este o faţadă ventilată?
O soluție modernă, sustenabilă și estetică, construită din mai multe straturi care se aplică la suprafața exterioară a clădirilor, cu un spațiu de aer între izolație și placarea fațadei. Acest sistem creează o modalitate de ventilație naturală a fațadei.
2. Ce avantaje aduce o faţadă ventilată?
Izolare fonică, eficiență energetică ridicată, protecție împotriva condițiilor meteorologice și a razelor solare (fațada reflectă radiațiile solare), blocarea efectelor dăunătoare ale razelor UV și IR, aspect estetic, mentenanță redusă și ușor de renovat.
3. Unde se poate monta fațada ventilată?
Fațada ventilată se poate adapta oricărui tip de clădire, inclusiv la casele mai vechi sau chiar la cele construite pe structura de lemn sau cu pereți autoportanţi.
4. Cum se întreţine o faţadă ventilată?
O fațadă ventilată nu necesită întreținere specială. În cazul unor lucrări mari, cu factori speciali (vânt, precipitații etc.) se impune existența unui plan de mentenanță făcut pe baza recomandărilor producătorului. În cazul în care aceasta se murdărește, se poate curăţa. În acest sens, există companii cu servicii dedicate de curățare la înălţime (cu alpinişti utilitari). În cazul unei faţade ventilate montată la o casă (înălţimi mici, acces facil), pentru a menține curată suprafața fațadei ventilate, se pot folosi detergenți de uz casnic, dar fără particule abrazive, împreună cu bureți sau lavete moi, non-abrazive.
5. Care sunt paşii în achiziţia unei faţade ventilate?
Aici vorbim de un proces care implică arhitect, beneficiar, constructor. În general, nevoia este de ordin estetic, apoi funcțional şi procesul pornește de la arhitect, care validează în pasul doi o posibilă soluție cu beneficiarul şi apoi cu constructorul.
6. Am nevoie de un arhitect, constructor pentru a valida o soluţie de faţadă ventilată?
Da, este nevoie pentru a fi sigur că soluţia aleasă se poate executa tehnic şi pentru a respecta autorizaţiile de construcţie.
7. O faţadă ventilată poate creşte valoarea unei construcţii?
Da, pentru că ea aduce numeroase beneficii și ajută la eficientizarea costurilor, cât și la păstrarea unui mediu ambiental sănătos. În plus, o faţadă ventilată schimbă aspectul unei clădiri şi, implicit, valoarea percepută a acesteia.
Tehnic
1. Există mai multe tipuri de faţade ventilate în funcţie de materiale?
Da, cele placate cu plăci fibrociment, plăci HPL (high pressure laminate, material compozit, alcătuit din hârtie decorativă imprimată topită pe mai multe straturi), panouri compozite din aluminiu – bond, plăci ceramice, cărămidă aparentă și plăci construcții (betoPan – plăci de ciment armate cu așchii de lemn și tepePan – plăci de ciment armate cu celuloză).
2. Cât rezistă o faţadă ventilată?
Faţada ventilată are o durată foarte mare de viaţă. Acesta îşi păstrează bine în timp proprietăţile cromatice.
3. Ce garanţie primesc pentru o faţadă ventilată?
Garanţia diferă în funcţie de mai mulţi factori: tipul de material şi producător. Sistemele oferite de Ecofort au o garanţie minimă de 10 ani şi durata de viaţă estimată de peste 50 de ani.
4. O faţadă ventilată izolează termic?
Da, o fațadă ventilată este un element constructiv de termoizolație completă. Izolaţia termică se face în primul rând prin intermediul materialului de termoizolare (vata bazaltică), la care se adaugă stratul de aer cu efect de coș ce aduce un aport suplimentar la coeficientul de termoizolare.
5. Mai trebuie să izolez termic construcţia dacă aleg să instalez o faţadă ventilată?
Da, clădirea trebuie izolată termic. Faţada ventilată, prin efectul de coș, asigură un grad de izolare termică, însă insuficient. Va fi nevoie de o izolare termică folosind materiale dedicate (vată bazaltică).
6. Trebuie să fac mentenanţă periodic la o faţadă ventilată?
Fațada ventilată nu necesită mentenanță, întrucât fațada din fibrociment se curăță singură.
7. Faţada ventilată afectează structura construcţiei?
Nu, fațada ventilată este susținută de propriul suport, aceasta neafectând structura construcției.
8. Cât de grele sunt plăcile folosite în construcţia unei faţade ventilate?
Aici vom lua ca reper masa unei plăci folosite în faţadă ventilată. Aceasta diferă de la un material la altul, în funcţie de mărimea plăcilor şi de producător. În principal, pe metrul pătrat avem o greutate de 4-5 kg pentru structură și 11-17 kg pentru placare.
9. Cum se întreţine o faţadă ventilată?
Cu o combinație de apă cu un detergent neutru. Înainte de a curăța toată suprafața fațadei, se recomandă efectuarea unui test pe o suprafață mică.
10. Pot spăla cu jet de apă faţada ventilată?
Da, materialele sunt rezistente la apă. Este foarte important să nu se apropie pistolul aparatului de spălat foarte mult de fațadă, distanța minimă fiind de 50 de cm. Această regulă se aplică şi atunci când speli un autovehicul.
11. Poate apărea umezeală în spatele panourilor unei fațade ventilate şi, în definitiv, a fungilor(mucegai)?
Datorită efectului de coș, curenţii de aer circulă în permanenţă în spatele unei faţade ventilate. În consecință, această zonă se va usca rapid şi nu vor exista condiții pentru apariția fungilor (mucegai).
12. Din ce este alcătuit un sistem de fațadă ventilată?
Fațada ventilată are două componente:
- sistem de fixare (conține dibluri, bare suport, șuruburi, console, profile verticale prinse cu șuruburi T și L);
- plăcile fațadei (plăci din diferite materiale, diferite mărimi, diferite culori şi texturi).
13. Ce impact are asupra mediului o faţadă ventilată?
Unul pozitiv:
- timpi reduși la montaj (scădere de costuri, timpi mai mici în șantier);
- materiale ecologice;
- materiale reciclabile;
- eficientizarea costurilor la energie (ventilație naturală și confort termic, scade nevoia de a porni aerul condiționat vara și de a consuma energie electrică sau agent termic iarna), contribuie la un total de emisii de carbon mult mai redus.
Montaj
1. Cum se montează o faţadă ventilată?
Pentru montaj, producătorul furnizează un sistem de fixare pe care se vor înşuruba plăcile. Există un set de paşi care trebuie urmăriţi. De asemenea, materialele şi paşii diferă de la un tip de faţadă la altul. Ecofort furnizează structura și accesoriile de prindere.
2. Pot monta o faţadă ventilată pe o construcţie veche?
Da, se poate monta o faţadă ventilată pe o construcție veche. Soluția tehnică va fi stabilită de arhitect împreună cu un constructor și Ecofort.
3. Am nevoie de elemente dedicate de fixare a plăcilor?
Nu, plăcile se manipulează manual, se găuresc cu mașini de găurit obișnuite, se debitează cu fierăstrău circular cu ghidaj.
4. Pot combina diferite materiale într-o faţadă ventilată?
Da, se pot crea fațade ventilate pe baza mai multor tipuri de materiale. Soluţia tehnică va fi stabilită conform ghidajului furnizorului faţadei.
5. Pot monta o faţadă ventilată peste o faţadă clasică?
Da, se poate monta o faţadă ventilată peste o faţadă clasică, de tipul termosistem + vopsea decorativă. Montajul nu va presupune înlăturarea niciunui element din faţada veche. Montajul se va face prin decuparea termosistemului în spațiile pentru prinderea consolelor.
6. În cât timp se montează o faţadă ventilată?
De obicei, în cazul fațadelor clasice, pe lângă timpii mari necesarii lucrării, este nevoie de timpi în care materialele sunt lăsate să se usuce şi unde vremea nefavorabilă poate să fie un motiv de sistare a lucrărilor (ploi, temperaturi sub 5 grade Celsius). Dar în cazul unei fațade ventilate, acest lucru nu este necesar, panourile putând fi montate în toate cele 4 anotimpuri.
Cost
1. Cât costă o faţadă ventilată?
Costul diferă în funcție de materiale şi de producător. Costul materialelor unei faţade ventilate este mai mare decât cel pentru o faţadă clasică. Însă, costul final, incluzând aici montaj (realizare) şi întreţinere, inclusiv durata de viaţă, este mai mic.
2. Cum pot scădea costul unei faţade ventilate?
Există o serie de elemente pe care le poţi lua în calcul: găsirea furnizorului potrivit şi a produsului potrivit, calcularea corectă a suprafețelor şi limitarea pierderilor de material, optimizarea costurilor cu transportul, optimizarea costului cu montajul.
3. E scump/complicat să schimb 2-3 panouri care au fost sparte în urma unui accident?
Este foarte ușor şi de fapt acesta este un imens avantaj al unei faţade ventilate. În cazul unui accident, poţi schimba rapid şi cu costuri minime plăcile afectate. În cazul unei faţade clasice, de exemplu o faţadă finisată cu vopsea decorativă va fi imposibil să repari local, va trebui să fie refăcut întreg peretele pentru a nu se vedea diferenţele cromatice şi cele de formă (geometrice).
Iată lista de materiale pentru fațade ventilate disponibile în oferta Ecofort: