Fațade cărămidă aparentă - 7 beneficii pe care le aduce acest material

Cărămidă aparentă, proiect, fațade cărămidă aparentă

Cărămida aparentă este un material foarte apreciat pentru că poate oferi un aspect industrial sau rustic clădirilor, precum și o durabilitate și rezistență sporite. De asemenea, poate fi utilizată pentru a contribui la un design atractiv, oferind posibilitatea de a crea jocuri de culoare, de texturi, după preferință, pentru a obține un efect deosebit. În plus, cărămida aparentă contribuie la creșterea eficienței izolației termice, astfel încât ajută la reducerea costurilor de încălzire și răcire ale unei clădiri.

Cărămida aparentă, potrivită atât pentru interior cât și exterior

Cărămida decorativă poate fi folosită la exterior pentru a îmbunătăți aspectul unei clădiri sau al unui zid. În aceeași măsură, cărămida aparentă poate fi folosită pentru a ascunde defectele și imperfecțiunile pereților existenți sau pentru a adăuga un element de design la exteriorul clădirii.

Pentru ca aceasta să poată fi folosită eficient la exterior, este nevoie să apelezi la un personal specializat care să pregătească înainte suprafața zidului, să curețe reziduurile de praf, mizerie sau vegetații, care ar putea afecta aderența cărămizilor aparente. Zidul trebuie să fie neted și plan, deoarece cărămizile aparente pot să scoată în evidență imperfecțiunile stratului suport. În plus, plăcile de cărămidă aparentă trebuie să fie așezate în linie dreaptă și cu rosturi egale pentru a se obține un aspect optim.

De asemenea, vei avea nevoie de un specialist pentru a alege un material de calitate, care să reziste bine la intemperii și la schimbările de temperatură, dar care să și fie aprobat pentru utilizarea la exterior (în conformitate cu regulile și regulamentele locale). Ulterior, îți rămâne să cureți periodic plăcile de cărămidă decorativă, pentru a le putea menține în stare bună. Ele se pot spăla ușor cu apă și detergent și se pot aplica și soluții de protecție pentru a le proteja împotriva factorilor externi agresivi.

Pentru interior, asigură-te că respecți aceleași indicații și că alegi cărămida aparentă adecvată pentru suprafața dorită. Unele cărămizi aparente sunt grele și pot necesita un suport rezistent, în timp ce altele sunt mai ușoare și pot fi fixate direct pe pereți, cu ajutorul unui adeziv special. Pe de altă parte, trebuie să alegi un design care să se potrivească stilului interior al spațiului, întrucât acestea se găsesc într-o varietate de culori, modele și texturi. Este important să ai suficiente cărămizi aparente pentru suprafața pe care o ai în vedere, în funcție de dimensiunea și forma acestora.

Fațade cărămidă aparentă - 7 beneficii

Pe lângă aspectul estetic al cărămizilor aparente, aspectul atemporal, dar și eficiența în utilizare (întrucât nu vei pierde spațiu, timp și resurse ca în cazul peretelui construit complet din cărămidă clasică), acestea au numeroase beneficii, printre care menționăm:

1. Durabilitatea – Cărămida aparentă este un material durabil, rezistent la intemperii și la schimbări de temperatură, ceea ce o face potrivită pentru construcția de clădiri rezistente pe termen lung. Argila arsă la temperatură înaltă, sigură pentru mediu și pentru locatari, este responsabilă de acest aspect, determinând o rezistență la cele mai dificile condiții meteo. Cărămida aparentă rezistă foarte bine la umiditate, mucegai, dar și daune cauzate de poluare. Atunci când este utilizată în componența unei fațade ventilate, pe fațadă se va monta substructura clasică, iar pe aceasta se montează plăci de fibrociment nefinisate. Apoi, pe plăcile de fibrociment, se vor lipi, cu adeziv, cărămizile aparente. 

2. Izolarea termică – Dacă este folosită în sistem de fațadă ventilată, cărămida aparentă contribuie la mărirea coeficientului de izolare termică a clădirii, reducând necesitatea de încălzire sau răcire suplimentară, ceea ce poate duce la o economisire a costurilor la energie. În cazul unei fațade ventilate din cărămidă aparentă, pereții respiră, având o bună permeabilitate la vapori. În plus, aceasta reacționează lent la schimbările de temperatură externă, păstrând astfel temperatura stabilă în casă.

3. Rezistența la foc – Cărămida aparentă este incombustibilă, având o rezistență foarte bună la foc, cu clasa de reacție la foc A1. Acest lucru o face ideală pentru clădiri cu un risc crescut de incendiu, dar acordă un nivel suplimentar de siguranță împotriva riscului de incendiu oricărui tip de clădire.

4. Izolarea fonică – Cărămida aparentă va contribui la reducerea zgomotelor din exterior. Acest lucru va duce la o ambianță mai liniștită și mai confortabilă pentru cei care locuiesc sau lucrează în clădirile pe pereții cărora este aplicată.

5. Aspectul estetic – Cărămida aparentă poate oferi deopotrivă atât un aspect rustic, cât și unul elegant unei clădiri, învăluind-o într-un aer cald, familiar și natural. Proiectele arhitecturale în care cărămida aparentă este inclusă capătă un aer aparte și rezistă la testul timpului.

6. Flexibilitate de proiectare – Cărămida aparentă poate fi utilizată în diferite forme și stiluri, oferind o mare flexibilitate în proiectarea clădirilor. Fiind un material versatil, este apreciat atât de profesioniști, cât și de proprietarii de case, economisind spațiu și putând fi instalat pe aproape orice suprafață. Acest lucru este valabil câtă vreme substratul este solid din punct de vedere structural și poate suporta greutatea materialului. Cărămida aparentă este un material optim pentru placarea fațadelor, a fațadelor ventilate, dar și pentru acoperirea soclurilor, a gardurilor, fiind aplicabilă și în spațiile interioare.

7. Valoarea de revânzare – Clădirile cu cărămidă aparentă dau o valoare mai mare clădirii la revânzare, pentru că sunt considerate durabile și atractive din punct de vedere estetic. 

La Ecofort vei găsi mai multe modele de cărămidă aparentă pe care le vei putea adapta la proiectul tău, fie că ești dezvoltator sau proprietar de casă. Alege ce ți se potrivește, având în minte beneficiile acestui tip de material pentru fațada clădirii tale.