Fațade hpl – 5 motive pentru care să alegi o fațadă de hpl

Ecofort, fațade hpl, 5 motive să alegi hpl

Grija pentru planeta noastră a devenit în prezent mai mult decât o discuție, ea manifestându-se tot mai des și mai vizibil în fiecare aspect al vieții umane. În construcții, ea se traduce prin adoptarea unor soluții arhitectonice sustenabile, care să ajute la economisirea resurselor și la folosirea lor în mod echilibrat. În acest sens, fațadele ventilate au o contribuție importantă asupra vieții sănătoase a oamenilor, dar și asupra managementului resurselor planetei.

Fațade hpl - ce sunt și cum funcționează?

Panourile high-pressure laminate sunt placări murale exterioare și interioare, sub formă de panouri de diferite forme, dimensiuni și culori, menite să genereze, pe lângă un aspect estetic și îngrijit pereților, durabilitate, rezistență și multe alte beneficii clădirii pe care sunt fixate.

Proprietățile termice ale sistemului se bazează pe principiul de bază al „efectului de coș”, obținut prin lăsarea unui spațiu de aer, adânc de câțiva centimetri, între stratul de izolație și fața sa exterioară. Modificarea densității aerului din interiorul golului de aer, datorită căldurii generate de învelișul exterior, forțează aerul să se deplaseze în sus și declanșează un flux de ventilație naturală de jos în sus.

În cele ce urmează, am explorat câteva dintre motivele pentru care putem alege fațade hpl pentru orice tip de clădire, acestea generând avantaje demne de luat în calcul atunci când avem în vedere construcția unei clădiri sustenabile.

1. Performanța termică

În timp ce o parte din radiația termică ce afectează învelișul exterior este reflectată înapoi spre exterior, cantitatea de căldură care pătrunde în golul de aer este în mare parte eliminată prin fluxul de aer, reducând foarte mult cantitatea de căldură absorbită de clădire și cantitatea de umiditate care stagnează pe pereții perimetrali. Pereții ventilați sunt ca un strat de protecție cu inerție termică mare în ambele anotimpuri: vara, lumina soarelui ajunge pe fațadă și compensează căldura (adică mai puțină căldură intră în clădire prin conducție și numai noaptea, deoarece temperatura este mai scăzută), iar iarna va fi prelungit timpul de răcire al peretelui perimetral.

Ecofort, fațade hpl, 5 motive să alegi hpl
Clinică, Belgia

2. Climat interior sănătos

Utilizarea de fațade hpl ventilate ajută la crearea unui climat interior sănătos deoarece aceasta va reduce impactul solar direct asupra clădirii. Prin urmare, pereții nu se încălzesc la fel de mult ca alte construcții în timpul verii, datorită fluxului constant de aer din cavitatea care răcește constant construcția. Cu fațade hpl bine proiectate și bine construite, efectele negative ale condensului vor fi prevenite, deoarece vaporii de apă creați se vor usca sau se vor scurge. Astfel, nu vor exista probleme ce țin de umezeală, iar mucegaiul nu se poate dezvolta deoarece fațada este „auto-respirabilă”.

Ecofort, fațade hpl, 5 motive să alegi hpl
Complex rezidențial , Monaco

3. Costuri reduse multilateral

O fațadă ventilată integral prin soluții hpl va permite o eficiență energetică ridicată clădirii, formând o zonă bine izolată termic în structura pereţilor. În acest fel, peretele de sprijin este protejat atât de frig cât și de căldură, ceea ce duce la economii considerabile de energie. În același timp, datorită durabilității materialelor din care sunt create, structurile hpl sunt capabile să evite radiațiile UV directe, să reziste la condiții meteorologice extreme, acestea menținându-se în stare bună mai mult timp. Prin urmare, vor necesita costuri infime de întreținere.

De asemenea, clădirea are un echilibru propriu optim, deoarece greutatea fațadelor nu este atașată de pereți, care rămân doar cu rolul de a reține, ci este susținută de către forjele specifice de susținere. Acest lucru creează un echilibru în alocarea rolurilor diferitelor elemente din ansamblul clădirii, care o va menține sănătoasă și rezistentă în timp. Câtă vreme placarea exterioară hpl este instalată și întreținută corespunzător, atunci durata ei de viață va fi extinsă, în contextul utilizării celor mai bune tehnologii pentru construirea acesteia.

Ecofort, fațade hpl, 5 motive să alegi hpl
Birouri comerciale, Italia

4. O bună izolare fonică

Fațadele ventilate vor avea un impact vizibil asupra izolației fonice, și vor reuși să reducă nivelul de zgomot din exterior care va pătrunde în clădire. Acest fapt ce se va traduce într-un confort sonor mai mare, o odihnă corespunzătoare și stare de bine pentru cei care locuiesc sau lucrează în aceasta.

Complex rezidențial Străulești, Ecofort, The Level
Complex rezidențial, Străulești

5. Aspect optimizat și rezistent

Rezistența la intemperii este dată și de stratul exterior al unei fațade hpl de protecție din rășină acrilică poliuretanică, special creat în acest sens. Panourile hpl sunt disponibile în diverse culori, texturi și grosimi, fapt ce va permite arhitecților flexibilitatea de a adopta un design deosebit în proiectare. Acest lucru va da clădirii personalitate, făcând-o să se remarce prin unicitatea ei. Culorile și texturile râmân vreme îndelungată intacte, iar succesul din spatele acestei performanțe constă în procesul de fabricație al fațadelor hpl. Producătorii vor utiliza în acest caz un proces de întărire cu fascicul de electroni, pentru a asigura integritatea generală și natura de lungă durată a stratului decorativ. Acesta se va comporta precum un strat impenetrabil și dens, care va acționa precum o barieră împotriva oricăror factori ce ar putea să-l degradeze.

Pentru a face mediul urban un spațiu plăcut și sănătos, în care să te bucuri că trăiești, avem datoria de a ne îndrepta către construcții durabile și sustenabile, atente cu planeta noastră. Ecofort face un pas important în această direcție, livrând fațade hpl pregătite să genereze confort și stare de bine în clădirile pe care sunt aplicate. În același pachet, ele determină avantaje remarcabile, atunci când regândim comportamentul nostru față de mediul înconjurător, susținut de alegeri conștiente și cu respect față de resursele limitate ale naturii. Dacă ai știi că poți aduce energie pozitivă clădirilor și spațiilor în care te desfășori, ai alege fațadele hpl, ca promisiune pentru un stil de viață mai sănătos, în armonie cu natura?

Wroclaw Apartments- proiect rezidențial
Wroclaw, Polonia
G-Ext 4273
Vilneles Slenis - proiect rezidențial
Lituania
G-Ext_4274
Clădire rezidențială privată
Lituania
G-Ext_24533
Pilies Apartments - proiect rezidențial
Vilnius, Lituania
G-Ext
Orex Pusu Terasos - proiect rezidențial
Lituania
G-Ext
Anka Natura - proiect rezidențial
Turcia
G-Ext_24279
Alytaus Rajono Savilaldybe - proiect public
Lituania
G-Ext
Beysukent - proiect rezidențial
Ankara, Turcia
G-Ext_24292

Panourile HPL Fundermax® sunt acum disponibile în gama Ecofort