The Level – clădiri de apartamente cu fațadă ventilată din HPL

Apartamentele The Level au apărut din nevoia acut resimțită pe piața imobiliară din România de a aduce confort, personalitate și funcționalitate reală a spațiilor din interiorul lor. În acest sens, au fost gândite spații generoase și speciale pentru răsfăț și pentru manifestarea imaginației, care vor fi propice experimentării unui stil de viață cu care să se identifice în propriile locuințe. De asemenea, s-au cautat soluții de sporire a confortului prin dotări și facilități ce pun preț pe sănătate, pe libertatea de mișcare și pe siguranța deplină a locuitorilor, în același timp plasând complexul The Level în proximitatea unei game variate de centre de interes din partea de nord a Bucureștiului.
Proiectul The Level reușește să pună accent pe o viață calitativă din toate punctele de vedere, asta și datorită faptului că s-au făcut investiții importante în finisaje de excepție, fațada ventilată fiind unul dintre cele mai valoroase puncte forte ale clădirilor din acest ansamblu. Aici este momentul în care se remarcă soluția Ecofort de fațadă ventilată, ale cărei plăci din HPL ocupă 1300mp din totalul de 4000mp ai fațadei clădirii. Pentru că fațada ventilată are atât de multe beneficii, dezvoltatorul Red Port Properties a decis ca următoarele proiecte să prevadă în totalitate fațadă ventilată.
Avantajele unei fațade ventilate din HPL

Formând o zonă bine izolată termic în structura pereților, proprietățile termice ale acestui sistem sunt bazate pe principiul efectului de coș, obținut prin facilitarea unui spațiu de aer de câțiva centimetri adâncime, între peretele perimetral izolat al clădirii și fața sa exterioară. Modificarea densității aerului din interiorul golului de aer, datorită căldurii generate de învelișul exterior, forțează aerul să se deplaseze în sus și declanșează un flux de ventilație naturală de jos în sus. În acest fel, pereții ventilați sunt ca un strat de protecție cu inerție termică mare în ambele anotimpuri: vara, lumina soarelui ajunge pe fațadă și compensează căldura (adică mai puțină căldură intră în clădire prin conducție și numai noaptea, deoarece temperatura este mai scăzută), iar iarna va fi prelungit timpul de răcire al peretelui perimetral. Prin urmare, existența fațadei ventilate va permite o eficiență energetică ridicată a proiectului, generând economii considerabile de energie.
În aceeași măsură, este important și impactul pe care o asemenea fațadă o are asupra sănătății locuitorilor din clădirea prevăzută cu fațadă ventilată. Astfel, o fațadă bine proiectată și bine construită va preveni efectele negative ale condensului, deoarece vaporii de apă creați se vor usca ori se vor scurge. Nu vor exista probleme ce țin de umezeală, iar mucegaiul nu se poate dezvolta deoarece fațada este „auto-respirabilă”, întrucât aceasta nu se va supraîncălzi sau suprarăci.
Etapele aplicării unei fațade ventilate

În urma unor ample întâlniri și discuții premergătoare dezvoltării proiectului, experții Ecofort stabilesc, alături de echipa tehnică, arhitecții și cu dezvoltatorul o serie de pași specifici fiecărui stadiu de dezvoltare al proiectului în parte. Fiind un proces tehnologic complex, acesta necesită implicarea unor echipamente speciale, ce vor fi manevrate numai de personal specializat.
Mai întâi, se vor pregăti pereții. Peretele pregătit este marcat, menținând distanța standard între suporturi pentru elemente de fixare – pe orizontală. Mai apoi, se aleg și se pregătesc elementele cadrului de fixare, cu șuruburi direct pe perete. Parametrii acestora sunt determinați în faza de proiectare și acest pas trebuie efectuat cu multă grijă și profesionalism, de care echipa Ecofort se va asigura în totalitate. După ce diblurile sunt fixate și suporturile sunt instalate corect, acestea sunt nivelate într-un singur plan de lucru.
În etapa următoare, se efectuează izolarea termică și hidroizolația, iar plăcile selectate pe baza calculelor de inginerie termică sunt fixate cu accesorii specifice, așezarea începând de la rândul de jos în sus. La efectuarea termoizolației duble, după instalarea izolației, se așează un material menit să protejeze împotriva umidității – acest strat este atașat cu ajutorul diblurilor de tip disc.
În cele din urmă, se va instala sistemul de fațadă ventilată, profilele fiind prinse pe suporturile de montaj folosind șuruburi din inox. Mai apoi, suprafața suport din lemn adusă la același nivel, urmând ca placarea să fie atașată. În etapa finală, placarea de tip fațadă este fixată.
Kit de instalare complet și echipa de montaj specializată

Fațadele din HPL de la Ecofort necesită costuri de întreținere infime și au o garanție de până la 10 ani. Confecționate din materiale durabile, acestea sunt capabile să evite radiațiile UV directe și să reziste la condiții meteorologice extreme, la zgârieturi sau traumatisme, menținându-se în stare foarte bună mai mult timp. Echipa de montaj a apreciat rezistența plăcilor la orice tip de impact și faptul că procesul de montaj nu lasă ”urme” în niciun fel asupra fațadei. După ce acestea sunt prinse pe structura de aluminiu cu accesorii de prindere discrete (nituri fixate mecanic, de culoarea decorului, pentru a nu fi ușor observabile) cu care vin la pachet, se îndepărtează folia de protecție. În acest fel, la finalizarea montajului fațada este perfect curată, punându-i-se în valoare capacitatea estetică.
În altă ordine de idei, greutatea plăcilor nu este atașată de pereți, deci acestea nu vor avea impact echilibrul propriu al clădirii, ea menținându-se rezistentă mult timp.
Beneficiile pe termen lung ale fațadei ventilate din HPL, ce transpar în eficiența energetică, costurile reduse, aspectul estetic inedit, caracterul sustenabil și atent cu mediul, precum și starea de bine a oamenilor o vor recomanda din ce în ce mai des în proiectele imobiliare ale viitorului apropiat. Ecofort stă la dispoziția tuturor dezvoltatorilor cu care împărtășește viziuni comune prospere, alături de care poate construi case și apartamente în care rezidenții să se simtă protejați și prețuiți.